Kostely na Frýdecko-Místecku letos přilákaly více než 93 tisíc návštěvníků

Kostely na Frýdecko-Místecku letos přilákaly více než 93 tisíc návštěvníků

Publikováno: Po, 25.09.2017

Kostely, které jsou díky projektu otevřených chrámů  ostravsko-opavského biskupství, zpřístupněny veřejnosti, přilákaly letos v hlavní turistické sezoně ve Frýdku-Místku a okolí více než93 tisíc návštěvníků. „Nejvíce návštěvníků, a to skoro 31 tisíc, si přišlo sakrální památky prohlédnout v srpnu. Nejvyhledávanější byly od května do konce srpna kostely na Hukvaldech, na Prašivé a Bazilika Navštívení Panny Marie ve Frýdku-Místku,“ vypočítává Monika Konvičná, ředitelka Beskydského informačního centra Frýdek-Místek.

Jen na Kostel sv. Maxmiliána na Hukvaldech se přišlo podívat zhruba 15 tisíc lidí. Tato církevní stavba je tak jednoznačně favoritem na Frýdecko-Místecku. Kostel sv. Antonína Paduánského na Prašivé následuje na druhé příčce návštěvnosti s velkým odstupem, když ho za sezonu vidělo zhruba 5,4 tisíce lidí. Bazilika s kryptou ukrývající ostatky poutníků z 18. století pak zavedla do Frýdku-Místku okolo tří tisíc návštěvníků. Krypta sice není volně přístupná, ale do budoucna by ji chtěla církev otevřít také, po nutných úpravách.

Vedle Baziliky Navštívení Panny Marie získal nově popularitu, a to i díky možnosti prohlídky s průvodcem, Kostel svatého Jana a Pavla v Místku. „Kostel má bohatou rokokovou výzdobu, obsahuje mnoho cenných uměleckých děl. Průvodce je tu přítomen šest dní v týdnu, kdy je kostel otevřený pro veřejnost,“ vysvětluje zájem M. Konvičná. 

Třetím místem, které se ve Frýdku-Místku umístilo na pomyslném žebříčku návštěvnické atraktivity, je věž Kostela svatého Jana Křtitele. Kromě krásného rozhledu z městské dominanty se tu nabízí také umělecké instalace.

Ostravsko-opavská diecéze spravuje 565 kostelů a kaplí, z toho je 289 církevních staveb zapsáno v seznamech kulturních památek. Kostely letos premiérově zpřístupňuje pro turistický ruch v rámci projektu Otevřené chrámy. V okrese Frýdek-Místek je otevřeno celkem sedm církevních objektů (www.visitfm.cz, www.doo.cz/otevrenechramy).