Koncert folklórního soubouru Sľuk zahájí 23. ročník Mezinárodního folklórního festivalu

Koncert folklórního soubouru Sľuk zahájí 23. ročník Mezinárodního folklórního festivalu

Publikováno: Čt, 11.05.2017

V letošním roce se statutární město Frýdek-Místek spolu s Dětským folklorním souborem Ostravička rozhodlo uspořádat slavnostní koncert k příležitosti 750. výročí založení města Frýdek-Místek. Tímto slavnostním koncertem bude zahájen 23. ročník mezinárodního folklorního festivalu v úterý 13. června v 19.00 hodin v hale Polárka ve Frýdku. Díky finančnímu přispění Statutárního města Frýdek-Místek se podařilo zajistit soubor, jehož vystoupení bude skutečně důstojným připomenutím tohoto významného jubilea města. Jde o profesionální slovenský soubor SĽUK – Slovenský ľudový umelecký kolektív – s hudebně-tanečním vystoupením Krížom-Krážom.

Slovenský ľudový umelecký kolektív patří více než půl století k nejoblíbenějším a nejúspěšnějším interpretům slovenského folkloru. Jak se uvádí na stránkách souboru, programy SĽUKu vycházejí z autentických podob slovenského lidového umění. Má tanečný soubor, malý lidový orchestr a pravidelně spolupracuje s předními osobnostmi tanečního, hudebního a výtvarného umění.SĽUK dosud vidělo a slyšelo okolo 30 miliónů lidí, soubor navštívil 60 zemí světa všech světadílů.

V komponovaném programu Krížom-Krážom jsou lidové tance a písně z různých regionů Slovenska prezentovány hravou formou (Podpoľanie, Terchová, Liptov, Šariš, Gemer…). Autoři zpracovali původní folklórní materiál z etnografických výzkumů a zvýraznili v něm typické prvky pro lidovou tvorbu – improvizaci, inovaci, teatrálnost, komiku, grotesku apod. V představení jsou prezentovány prvky nehmotného kulturního dědictví Slovenska – fujary, Terchovská muzika a gajdošská kultura, které jsou zapsány v kulturním dědictví UNESCO.

Bližší informace k Mezinárodnímu folklórnímu festivalu naleznete na webu www.folklornifestivalfm.cz