Komentované výstupy na Lysou horu mají úspěšně za sebou další sezónu

Komentované výstupy na Lysou horu mají úspěšně za sebou další sezónu

Publikováno: St, 05.10.2016

V průběhu června až září měli návštěvníci Beskyd možnost zažít netradiční výstup na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd. Beskydské informační centrum Frýdek-Místek pro ně uspořádalo již pátý ročník komentovaných výstupů s průvodcem na Lysou horu.

V letošním roce bylo připraveno celkem 10 výstupů, z nichž pěti nepřálo počasí a muselo být zrušeno. Dalších pět výstupů se však setkalo s velkým úspěchem. Výstupů se totiž zúčastnili lidé nejen z celé České republiky např. až z Kadaně, ale i ze Slovenska. „Mezi účastníky najdeme i děti a seniory. Největší raritou v letošní sezóně byli účastníci z česko-slovensko-polského trojmezí, a kdo nikdy nezkazí žádnou srandu, jsou turisté z Valašska. Velice zajímavé však bylo setkání s paní, která osobně znala pilota Zaydlara, který zahynul na Lysé hoře nebo přeživší holocaustu,“ přibližuje zajímavá setkání průvodkyně Markéta Kovářová.

V letošním roce bylo top tématem při výstupu na Lysou horu pomníček Alexandra Jurečky, kterému svou medaili věnoval vítěz olympijských her Lukáš Krpálek. Nejčastěji však účastníci s průvodcem probírají výhledy do okolí, ale s chutí si vyslechnou i pověsti, které se váží k nejvyšší hoře Moravskoslezských Beskyd.

„Cílem výstupů je návštěvníkům našeho regionu rozšířit nabídku atraktivních zážitků při jejich pobytech v Beskydech,“ říká Dagmar Janovská z Beskydského informačního centra Frýdek-Místek a dodává, že netradiční výstup na Lysou horu rozložený do několika zastávek se tak stává i pro fyzicky slabší jedince a děti zábavnější, pestřejší a jednodušší.

Slova potvrzuje také jedna z účastnic výstupu Andrea Jurčíková: „Celou skupinu i s dětmi přihlásila naše babička, která má ráda vysokohorské túry a my také a Lysá hora je naše srdcová záležitost. Proto jsme využili nabídky Beskydského informačního centra a zúčastnili se komentované prohlídky, abychom se dověděli něco nového, nějaké zajímavosti a pověsti. A hlavně pro děti je tento typ výstupu mnohem zajímavější. Navíc nám vyšlo krásně počasí a my tak mohli zažít opravdu netradiční výstup na Lysou horu.“

„Výstupy si turisté oblíbili, a proto v nich budeme pokračovat i v dalším roce. První výstup se dá očekávat cca v polovině června 2017. Termíny opět s předstihem zveřejníme na webových stránkách Beskydského informačního centra Frýdek-Místek www.visitfm.cz  a také na jeho Facebooku,“ uzavírá Janovská.