Hrad Starý Jičín žije v létě akcemi

Hrad Starý Jičín žije v létě akcemi

Publikováno: Út, 12.07.2016

Již o víkendu se můžete těšit na další akce, které tato zřícenina hradu pořádá. Užijete si tak atmosféru hradu, který vznikl na konci 12. nebo na počátku 13.století.  Byl postaven na místě původní dřevěné tvrze a díky své strategické poloze a širokému výhledu do okolí plnil především vojenskou úlohu jako ochrana tzv. Jantarové stezky od Jadranu po Baltické moře.

V pátek 15. července můžete společně s Pavlem Žalmanem Lohonkou oslavit jeho 70 narozeniny.  Koncert na hradním nádvoří začne ve 20.00 hodin. Kromě oslav se můžete těšit na křest jeho nové desky a představí vám svou novou knihu, kterou vydává v letošním roce.

Vstupenky na koncert budou pouze na místě, vstupné 200,-Kč, děti do 140 cm mají na koncert vstup zdarma. V případě špatného, deštivého počasí se koncert neuskuteční. Tato skutečnost by byla uvedena na webových stránkách hradu Starý Jičín ihned po rozhodnutí, že se koncert ruší.

Hned následující den, v sobotu 16. července, vemte děti na hrad s sebou, čeká vás akce, která je oblíbená jak mezi dospělými, tak mezi dětskými návštěvníky. Strašidelný hrad otevírá své brány v 19.00 hodin. Od 19 do 20 hodin se budou strašidýlka pohybovat po hradním nádvoří, kde se s nimi budou moci děti seznámit ( to aby se jich pak ve tmě moc nebály), budou se moci se strašidly vyfotit, občerstvit se a připravit na večer. Ve 20 hodin začne krátké představení mistra kata a jeho pacholka o tom, kterak se používaly středověké mučicí nástroje. A přibližně ve 21 hodin se rozdělíte do několika skupinek, podle toho, jak kdo bude sebou mít malé děti a začne samotná prohlídka hradní zříceniny, kde vás pan kat bude provázet a vyprávět o hradu a strašidlech, která už na vás budou na hradní zřícenině čekat. A pokud se vám na hradě večer bude líbit, s posledními návštěvníky se strašidýlka rozloučí až po 22 hodině, možná i později.

Na tuto akci se platí vstupné ve výši: dospělí 60,-Kč, děti nad 120cm, studenti a důchodci 30,-Kč a děti do 120cm 20,-Kč. V případě, že bude pršet, akce bude zrušena, nebo přeložena.