Frýdek ožije Festivalem partnerských měst

Frýdek ožije Festivalem partnerských měst

Publikováno: Út, 06.09.2016

Zámecké náměstí ve Frýdku bude v pátek 9. září od 16 do 22 hodin hostit Festival partnerských měst. Prezentaci přislíbily polské Myslowice, Žywiec, Bielsko-Biala a slovenská Žilina. Na náměstí budou mít své info stánky, ve kterých návštěvníci najdou různé propagační materiály s informacemi a tipy k návštěvě zajímavých míst v jejich městě a nejbližším okolí. Připraven je také zábavný hudební program, jehož součástí je i předání Cen města.

Zástupci Polska a Slovenska se hned v úvodu setkají s vedením města, vzájemně pohovoří o možnostech prohlubování spolupráce a vymění si poznatky z různých oblastí, například z oblasti dopravy nebo cestovního ruchu. Následně si projdou zajímavá místa ve městě a prohlédnou si také halu Polárka. V 16 hodin se všichni společně sejdou na frýdeckém Zámeckém náměstí, kde se uskuteční zábavný hudební program.

Program na náměstí bude zahájen již v 16 hodin, kdy to na podiu rozbalí místní Prohibition jass band. V 16:45 hodin všechny přítomné pozdraví zástupci jednotlivých měst a následovat bude vystoupení dětského hudebního souboru Amadeusz z polských Myslowic. V 17:45 je na programu předání prestižních Cen města, které byly uděleny lidové básnířce Olze Tlučkové za přínos v literárním a kulturní oblasti, dále Jaromíru Poláškovi za badatelskou, literární a publikační činnost týkající se města a cenu si odnese také olympionik, reprezentant ČR v plážovém volejbale Přemysl Kubala za přínos v oblasti sportu. Následovat bude vystoupení folklorního souboru Lipowianie z Polska a žilinské hudební skupiny A29. Dobrou zábavu slibuje večerní program s místní kapelou Trochumoc a polským triem Stachura Mirecki, které hraje akustickou hudbou, zahrnující hity z celého světa.

Zdroj: Jana Matějíková, Magistrát města Frýdku-Místku