Frenštát bude hostit první světový pohár žen ve skoku na lyžích v České republice

Frenštát bude hostit první světový pohár žen ve skoku na lyžích v České republice

Publikováno: Po, 14.08.2017

Ve Frenštátě pod Radhoštěm se 18.–20. srpna uskuteční první světový pohár žen ve skoku na lyžích, pořádaný na území České republiky. Zároveň proběhne šestý ročník mezinárodního závodu, Memoriálu Jiřího Rašky, který bude vyvrcholením Beskydy Tour. Během nabitého víkendu je pro návštěvníky připraven bohatý program s autogramiádou sportovních hvězd.

Na počest olympijského vítěze Jiřího Rašky se ve Frenštátě pod Radhoštěm každoročně konají skokanské závody, nejvýznamnější lyžařská soutěž v České republice. „Memoriál Jiřího Rašky vznikl osm měsíců po smrti Jiřího Rašky. První rok jsme uspořádali Mezinárodní mistrovství ČR a potom jsme každoročně šli o stupeň výše až k šestému ročníku světového poháru. Memoriál Jiřího Rašky je vzpomínkou a zároveň oslavou člověka, který nejenom ve Frenštátě zanechal velkou stopu. Jde o jedinečnou příležitost vidět elitní světové skokanky a skokany na vlastní oči,“ říká Roman Klíma, předseda organizačního výboru. 

Světový pohár žen

Před třemi lety se ženský skok zařadil mezi olympijské sporty. Souboj o účastnická místa na olympiádě v korejském Pchjongjangu vrcholí letos. Promluvit do něj chtějí české reprezentantky Barbora Blažková, Karolína Indráčková, Zdeňka Pešatová a sestry Ptáčkové. „Jsme rádi, že se po 20 letech do Frenštátu vrací nejvyšší skokanská letní soutěž a poprvé  v historii jako světový pohár žen. Účast potvrdily nejlepší světové skokanky na lyžích. Pro naše skokanky to bude další příležitost sbírat body potřebné k olympijské kvalifikaci a tím se premiérově v českých barvách ukázat pod pěti kruhy,“ říká ředitel závodu Jan Baier. 

Kontinentální pohár mužů

Vrcholem celého podniku bude nedělní klání, kdy se muži utkají o putovní trofej Memoriálu Jiřího Rašky. Letos poprvé také o cenu pro celkového vítěze Beskydy tour, třídenního závodu na můstcích ve Szczyrku, Wisle a Frenštátě p. R. Závodů se zúčastní kompletní česká špička v čele s Jakubem Jandou a Romanem Koudelkou. Pořadatelé jednají i o účasti zahraničních hvězd jako je Janne Ahonen a Simon Ammann.

Doprovodný program

Závody budou doplněny o autogramiádu hvězd. Svou účast prozatím potvrdili olympioničky Nikol Sudová a Kateřina Paulathová, mistři světa Jiří Parma a Jaroslav Sakala. Na počest výročí 50. let od zisku medaile Jiřího Rašky bude návštěvníkům představen skok paralelním stylem v dobovém oblečení – kulichu, svetru a šponovkách. Připravena bude také výstavka relikvií, které symbolizují kariéru Jiřího Rašky. Dětští návštěvníci si vyzkouší „zimní sporty
v létě“, tedy snowtubing, lyže pro dvojice, krátký sjezd na lyžích a ti nejodvážnější také skok na lyžích.

Pro závody Světového poháru žen ve skoku na lyžích a VI. ročníku Memoriálu Jiřího Rašky – Kontinentálního poháru mužů byla poskytnuta dotace z rozpočtu Moravskoslezského kraje, MŠMT a města Frenštát pod Radhoštěm.

PROGRAM ZÁVODNÍHO VÍKENDU

PÁTEK 18.8.2017

Závod letní Grand prix žen – II. závod seriálu

                        09:00                oficiální trénink, kvalifikace

                        15:30                zkušební kolo

                        16:30                závod žen HS 106

 

SOBOTA 19.8.2017

Závod letní Grand prix žen – III. závod seriálu

                        12:30                kvalifikace

                        13:30                slavnostní zahájení

                        14:00                závod žen HS 106

 

NEDĚLE 20.8.2017

Memoriál Jiřího Rašky

Finálový závod Beskydského turné

V. závod seriálu Kontinentálního poháru

                        11:30                oficiální trénink (1. kolo)

                        12:30                zkušební kolo

                        13:30                slavnostní zahájení

                        14:00                závod mužů HS 106