Festival Souznění zpříjemní adventní čas

Festival Souznění zpříjemní adventní čas

Publikováno: Po, 02.12.2013

Respektovaný projekt, který dává prostor interpretům různých žánrů, se snaží objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní.

„Multižánrová podoba Souznění se vyvíjela postupně. Za jeden z podnětů pro vznik festivalu lze označit skutečnost, kdy soubor Valašský vojvoda z Kozlovic vystoupil v roce 1999 ve Vatikánu na významné akci, kde Česká republika předávala vánoční strom právě tomuto státu uvnitř Říma s tehdejším papežem Janem Pavlem II.," připomíná Zdeněk Tofel, organizátor festivalu.

Start opět ve Václavovicích

Potřetí se brány tohoto mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel otevřou v kostele sv. Václava ve Václavovicích, kde 12. prosince zazní speciální sváteční program, ale ožijí i známé písně české folkové legendy Spirituál Kvintet.

O den později se koncert ve Frýdku-Místku ponese ve znamení duchovní hudby. V kostele sv. Jana a Pavla se 13. prosince představí Eva Dřízgová-Jirušová. Repertoáru světové uznávané sopranistky budou vévodit podobně jako vloni další téměř neznámé árie Ave Maria.

„Dále vystoupí komorní orchestr Camerata Janáček s koncertním mistrem Pavlem Doležalem, dívčí komorní sbor CZKW Třinec se sbormistry Zuzanou Lasotovou a Janem Nowakem, navíc hráčem na varhany, na klarinet zahraje Igor Františák – to vše pod taktovkou maestra Paola Gatta," prozrazuje k programu Tofel.

Pestrý gastronomicko-hudební koktejl pak organizátoři namíchali na 14. prosince do Kozlovic. „Přímo na místě připraví Ivan Matis z Oravské Poľhory pravé slovenské brynzové halušky a korbačíky, místní farmář Josef Polášek nabídne šťavnaté steaky ze skotu chovaného pod Ondřejníky a kozlovičtí včelaři všem osladí patřičně chuťové pohárky svými medovými produkty. Po loňském úspěchu bude zde a v Ostravě servírovat lahodnou a kvalitní Královskou čokoládu Pavel Přebinda a nově se přidají se svými uzeninami gurmánští řezníci ze Sedlnice," láká Tofel na kulinářské lahůdky, které bude možné vychutnávat, ale si i koupit při poslechu mnoha výjimečných interpretů.

Izraelský soubor zazpívá česky

O izraelské zvyky obohatí Souznění pěvecky soubor Efroni Choir, který starodávnou izraelskou hudbu kombinuje s folkloristickými prvky.

„Doufám, že návštěvníci festivalu ochutnají i nějaké izraelské speciality. Ale hlavně chci zdůraznit, že se členové souboru zajímají o moravské skladby, tak předpokládáme, že se některou z moravských nebo českých písní naučí, a tu pak zapívají," přibližuje Tofel s tím, že dále hlavní program počítá s poberounskou formací Třehusk nebo národopisným souborem Postřekov z horního Chodska.

Výročí 1150 let od příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Moravu také připomene ve svém programu Varmužova cimbálová muzika ze Svatobořic-Mistřína ve spolupráci se smíšeným pěveckým sborem Amatores musicae antiquae a sbormistrem Petrem Varmužou.

Domácí folklór budou reprezentovat Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba a Divadelní společnost Kozlovice atd. Svou šikovnost a umění předvedou na Vánočním jarmarku lidoví řemeslníci (připomeňme za všechny výrobu šperků, svícnů, slaměných ozdob, podíváme se na řezbáře nebo hrnčířský kruh atd.).

Nezapomíná se ani na charitu

Více než důstojnou tečku za jubilejním Souzněním pak udělá 15. prosince Galakoncert v Domě kultury města Ostravy. O skvostný zážitek se zde postará zejména populární slovenská formace Fragile z Bratislavy, která udivuje svou vokální brilantností a dokáže i vtipně komunikovat s diváky.

„Jejich vystoupení jsou opravdu nezapomenutelná a je úžasné, co všechno lze vytvořit pouze lidským hlasem," líčí s nadšením Tofel s tím, že play-list pěveckého seskupení Fragile bude zahrnovat zejména sváteční písně, ale zazní také minimálně jedno rockové překvapení.

Galakoncert ozdobí rovněž zmíněný izraelský soubor Efroni Choir, nejlepší Zpěváčci 2013 (Jakub Ošmera, Nikol Stávková) nebo Národopisný soubor Postřekov z horního Chodska – díky svému založení v roce 1933 jeden z nejstarších folklórních souborů v České republice založený.

V Domě kultury města Ostravy se také uskuteční setkání tvůrců uměleckých řemesel, včetně výstavy betlémů. Během Galakoncertu zároveň dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka bude probíhat po všechny čtyři festivalové dny.