Festival Souznění letos již po patnácté

Festival Souznění letos již po patnácté

Publikováno: Út, 19.11.2013

Do jubilejního hávu se letos od 12. do 15. prosince oblékne festival Souznění. Patnáctý ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel uvítá v předvánočním čase na několika místech Moravskoslezského kraje například hosty z Izraele, národopisný soubor z Chodska slavící osmdesát let své existence nebo slovenskou kapelu, která excelovala po boku Richarda Müllera.

„Cílem Souznění je objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní,“ zdůrazňuje organizátor akce Zdeněk Tofel.

Folklor se prostřídá s duchovními písněmi

Jako první festivalové vlny rozvíří legendární Spirituál Kvintet, který se 12. prosince představí v kostele sv. Václava ve Václavovicích. „Spirituál Kvintet vystoupí se svým svátečním programem, ale zařadí také své známé hity,“ upřesňuje Zdeněk Tofel.

Zatímco vloni sopranistka Eva Dřízgová-Jirušová Souznění zahajovala, letos její hlasová ekvilibristika vynikne ve Frýdku-Místku. Dvojnásobnou držitelku Ceny Thálie doprovodí 13. prosince v místním kostele sv. Jana a Pavla soubor Camerata Janáček. „Eva Dřízgová-Jirušová zazpívá podobně jako v minulém roce další málo známé árie Ave Maria,“ informuje dále Zdeněk Tofel.

V Kozlovicích se pak 14. prosince se naplno projeví podstatný festivalový rys, a tím je žánrová různorodost. Jejími nositeli budou mimo jiné izraelský soubor Efroni Choir nebo poberounská formace Třehusk, jejíž tvorba se opírá o jarmareční písně, ale také o skladby staré Prahy. Výjimečné představení nachystá i Varmužova cimbálová muzika ze Svatobořic, která společně se smíšeným pěveckým sborem Amatores musicae antiquae připomene v lidové a duchovní písni život věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

„Sbor Efroni Choir se zaobírá starou izraelskou hudbou. V jeho tvorbě však hrají důležitou roli také folkloristické prvky a náměty,“ přibližuje tvorbu izraelských zpěváků a hudebníků Zdeněk Tofel.

Domácí folklór budou reprezentovat Dětský soubor Valášek, SLPT Valašský vojvoda, cimbálová muzika Konopjan, Dechová hudba a Divadelní společnost Kozlovice atd.

Na oblíbeném vánočním jarmarku předvedou své schopnosti rovněž lidoví řemeslníci (výroba šperků, svícnů, slaměných ozdob, řezbář atd.). Regionální i zahraniční speciality nabídne bohaté gastronomické menu.

Mládí doprovodí profesionály

Pestrou kapitolu Souznění pak dopíše 15. prosince Galakoncert v Domě kultury města Ostravy. Do role hlavní hvězdy organizátoři obsadili populární slovenskou skupinu Fragile. „Pěvecké seskupení Fragile představí zejména svůj sváteční repertoár. Jejich vystoupení jsou opravdu nezapomenutelná a je úžasné, co všechno lze vytvořit pouze lidským hlasem,“ líčí s nadšením Tofel.

Galakoncert ozdobí rovněž zmíněný izraelský soubor Efroni Choir, nejlepší Zpěváčci 2013 (Jakub Ošmera, Nikol Stávková) nebo Národopisný soubor Postřekov z horního Chodska – díky svému založení v roce 1933 jeden z nejstarších folklórních souborů v České republice založený.

„Podstatou jejich vystoupení je stále živá a dodnes udržovaná tradice. Živočišnost, přirozenost a temperament dívek a žen, který je v Postřekově vystihován slovem ´těberná´, je vyvažován hrdostí a bujarostí postřekovských mužů pyšných na své kořeny,“ prozrazuje ještě Tofel.

V Domě kultury města Ostravy se také uskuteční setkání tvůrců uměleckých řemesel, včetně výstavy betlémů. Během Galakoncertu zároveň dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka bude probíhat po všechny čtyři festivalové dny.

Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Nadace OKD, Ministerstva pro místní rozvoj České republiky, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice, obce Hukvaldy a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Další informace na www.souzneni-festival.cz