Festival Souznění je tady!

Festival Souznění je tady!

Publikováno: St, 10.12.2014

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. 11. - 14. 12. 2014 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava.

Původně jednodenní festival Souznění opět navazuje na svou úspěšnou tradici a stejně jako vloni zavítá v předvánočním čase na čtyři místa Moravskoslezského kraje.

Premiérovou adventní nadílku připraví MARTIN CHODÚR. Ostravský zpěvák rozněžní 11. prosince obecenstvo v kostele sv. Václava ve Václavovicích. Spoléhat se přitom bude jednak na svou doprovodnou kapela MACH5, ale zároveň na desetičlenný gospelový sbor.

„Koncert se ponese ve velmi svátečním duchu. Chtěl bych lidem přinést do srdcí tu pravou vánoční atmosféru," prozrazuje svůj záměr MARTIN CHODÚR.

Působivé hudební dárky si pro příznivce mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel nachystal také soubor SOCIETAS INCOGNITORUM, který se snaží pro širší publikum objevovat dílo Giovanni Battista Alouisiho (cca 1600 - 1665). Toto originální seskupení se představí 12. prosince v kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku.

„Významný skladatel Giovanni Battista Alousi přinesl na Moravu z Itálie nový hudební styl nazvaný později baroko. Nespravedlivým řízením osudu však Alouisi upadl v našich hudebních dějinách zcela v zapomnění. Teprve zásluhou SOCIETAS INCOGNITORUM se tento stav postupně daří změnit," oceňuje přístup hudebníků Zdeněk Tofel, ředitel festivalu.

Bohatý dárkový koš v Kozlovicích

Šestnáctý ročník festivalu Souznění se poté přesune do Kozlovic, kde se opět dostanou ke slovu bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní. Pozornost příchozích si díky svému vystoupení zaslouží například soubory, které se snaží talentované děti vést k lásce k hudbě, potažmo v nich probouzet folklorní cítění.

„Jmenovat můžeme například dětskou gajdošskou muzika BESKYD, ONDRÁŠEK z Frýdku-Místku, dětský soubor VALÁŠEK Z KOZLOVIC nebo zdejší seskupení SCHOLA," vyjmenovává Zdeněk Tofel.

V Kozlovicích ovšem nebudou 13. prosince chybět ani Zpěváčci, které v kostele sv. Michaela a sv. Barbory doprovodí BROLN. Orchestr v rozšířeném obsazení se svými sólisty pak nabídne pastýřskou mši s ryze moravskou, přesněji valašskou, melodikou Missa pastoralis in C boemica. „Autorem tohoto díla byl Josef Schreier. Tento moravský barokní skladatel z první poloviny 18. století komponoval zejména chrámovou hudbu a lidové operety," doplňuje Zdeněk Tofel.

Dále rozmanité hudební překvapení rozbalí moldavští VATRA HORELOR, komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS, PRÁCHEŇÁK ze Strakonic, cimbálová muzika KONOPJAN z Ostravy, SLPT VALAŠSKÝ VOJVODA, DECHOVÁ HUDBA KOZLOVICE nebo ženská pěvecká skupina ZVONICA z partnerské slovenské obce Strečno.

„Jedná se o seskupení zpěvaček, které mají vztah a úctu ke krásným lidovým písním. Repertoár tvoří písně ze Strečna a Terchové. Jsou to hlavně trávnice, ale také písně svátečního času s doprovodem harmoniky, houslí a pastýřských píšťal. Jejich snahou je připomenout zapomenuté písně a tradice z velice zajímavé obce z údolí Váhu, nad níž ční bájný hrad Strečno," upřesňuje Zdeněk Tofel.

DIVADELNÍ SPOLEČNOST KOZLOVICE rovněž oživí betlém se svatou rodinou a zvířaty s příjezdem Tří králů

Důležitou součástí programu je samozřejmě oblíbený vánoční jarmark, kde svou zručnost a řemeslnou šikovnost prokážou lidoví řemeslníci (řezbář, kovář, výrobci kosmetiky ze včelích produktů, slaměných nebo artyčokových ozdob atd.). V neposlední řadě se budou připravovat gastronomické speciality na různé způsoby.

„Návštěvnici ochutnají například pravé slovenské brynzové halušky a korbačiky, které přímo na místě připraví náš kamarád Ivan Matis z Oravské Poľhory, hovězí steaky Zdeňka Poláška zpod Ondřejníků, zvěřinový guláš od kozlovických myslivců nebo královskou čokoládu," zdůrazňuje Zdeněk Tofel.

Také Dan Bárta bude souznit

Jako každoročně je poslední festivalový den Souznění spojen s Galakoncertem v Domě kultury města Ostravy. Jeho hlavní hvězdou bude 14. prosince hlasový ekvilibrista DAN BÁRTA se svým uznávaným projektem Illustratosphere.

Představíme průřez celou svou tvorbou, zahrajeme novinky z aktuálního úspěšného alba Maratonika a přidáme i staré skladby v novém kabátě," vyjmenovává stěžejní body vystoupení DAN BÁRTA.

Dále vystoupí moldavský soubor VATRA HORELOR, kozlovický VALAŠSKÝ VOJVODA, PRÁCHEŇSKÝ SOUBOR PÍSNÍ A TANCŮ ze Strakonic, DFS ONDRÁŠEK z Frýdku-Místku a komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS ze Slovenska.

Také do Domu kultury města Ostravy zavítají zajímaví tvůrci uměleckých řemesel z domova i zahraničí. „Zároveň se všichni příchozí mohou těšit na rozmanité a chutné speciality regionální domácí i zahraniční kuchyně, doplněné lahodným mokem a doprovodné vystoupení CM Konopjan," připomíná na závěr ještě další lákadlo Zdeněk Tofel.

Během Galakoncertu dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka bude probíhat během všech čtyř festivalových dnů.

Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva zemědělství České republiky, Evropského fondu regionálního rozvoje, statutárního města Frýdek-Místek, městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky, obce Kozlovice, obce Václavovice, obce Hukvaldy a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Další informace na www.souzneni-festival.cz

Zdroj: www.souzneni-festival.cz a Archiv Dana Bárty & Illustratosphere