Festival Janáčkovy Hukvaldy bude i letos pestrý

Festival Janáčkovy Hukvaldy bude i letos pestrý

Publikováno: St, 22.06.2016

Pestrý a různorodý program deseti koncertů v rámci Mezinárodního festivalu Janáčkovy Hukvadly se uskuteční od 25. června do 10. července na Hukvaldech, v Příboru, Frýdku-Místku a Rychalticích.

Dominantami letošního hukvaldského festivalu budou tři orchestrální koncerty. Všechny se uskuteční v amfiteátru hukvaldské obory. V sobotu 2. července to bude Janáčkova filharmonie Ostrava, která pod taktovkou Stanislava Vavřínka zahraje skladby L. Janáčka a A. Dvořáka, ale rovněž doprovodí vynikajícího trombónistu Kurta Neubauera v trombónovém koncertu Jožky Matěje, rodáka Z nedalekého Brušperku. O týden později na stejném místě rozezní Komorní orchestr Bohuslava Martinů tóny populárních skladeb J. Haydna a W.A. Mozarta. Třetí orchestrální koncert bude patřit slovenským hostům ze Žiliny, kteří provedou půvabné Janáčkovy hudební obrázky z Moravy, jež autor spojil pod název Rákos Rákocsi.

Každý z komorních koncertů se liší jak programovým zaměřením, tak odlišností interpretů. 29. 6. rozezní na hradě cimbalista Daniel Skála se svými hudebními přáteli ozvěny Janáčkovských inspirací, 1. července se do rodného kraje vrátí jeden z nejlepších českých klavíristů současnosti Martin Kasík a v sále místeckého Národního domu přednese velký klavírní recitál. 700.výročí narození Karla IV. připomene společně se Stanislavem Šárským, čtoucím úryvky z císařova životopisu, Bohemia Louxemburg trio. Večer s názvem „Vita Caroli“ se uskuteční v příborském kostele sv. Valentina. V dalším kostele, tentokráte na Hukvaldech se v rodný den Leoše Janáčka 3.7. představí dechový kvintet Musica per cinque a v jejich programu nebude chybět ani půvabné Janáčkovo Mládí. A třetí návštěvu kostela nabízí festival v Rychalticích, kde se 6. 7. poprvé u nás představí vynikající mladý polský varhaník, laureát mnoha prestižních soutěží Tomasz Soczek. Výčet koncertů by nebyl úplný bez sborového koncertu legendárního a letos jubilujícího dětského pěveckého sboru Permoník z Karviné. Skladby nejen našich autorů zaznějí 26. června na Hukvaldech za řízení zakladatelky sboru a jeho umělecké vedoucí Evy Šeinerové.

Deset koncertů letošních Janáčkových Hukvald nabízejí krásné zážitky širokému okruhu posluchačů. Vstupenky jsou v prodeji v síti TICKET ART a v Informačním centru Hukvaldy.

Program festivalu ZDE.