Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře vypukne již tento víkend

Extrémní závod Adidas 24 hodin na Lysé hoře vypukne již tento víkend

Publikováno: Čt, 19.01.2017

Čas do startu dalšího ročníku Adidas 24 hodin na Lysé hoře se rychle krátí. Tento extrémní vytrvalostní závod určený pro širokou sportovní veřejnost v průběhu 24 hodin prověří odolnost těch nejlepších z nejlepších. Extrémní horská štafeta dvojic společně se sólo závodem jednotlivců, který je vyhlášen jako Zimní M ČR v horském maratonu jednotlivců, se koná již tento víkend 21.- 22. ledna v Ostravici. A také letos se na startovní listině objevují staré známé tváře, které si tímto extrémním závodem již prošli, ale zároveň se závodu zúčastní i nováčci.

Premiéra závodu se konala v roce 2012, tehdy ještě se zázemím v Malenovicích, a tedy i na jiném okruhu. Z vítězství se radoval Zbyněk Cypra, který zvládl 14 okruhů. O rok později se celý závod přestěhoval do obce Ostravice a běželo se po nové trase se základnou v hotelech Sepetná a Sluníčko. Druhý titul neputoval daleko, z vítězství se totiž radoval domácí Jan Zemaník, který zvládl 13 okruhů.  Hned v dalším roce si Honza vítězství zopakoval (opět 13 okruhů) a stal se dosud jediným úspěšným obhájcem. Mrazivý ročník 2015 pak patřil Václavu Utínkovi, který rovněž dokázal dokončit 13 okruhů.  Zatím posledním vítězem a aktuálním obhájcem prvenství, který však letos bohužel startovat nebude, je Petr Žákovský. I v roce 2016 potřeboval k vítězství 13 okruhů.

Poslední vítěz v jednom rozhovoru líčil své dojmy takto: „Závodů v zimě moc není a já mám zimu a takové počasí rád, takže jsem se i těšil na ten celý den na kopci … Kluci mi byli v patách a bylo důležité si to pohlídat. Jenže hlídat si to více než polovinu závodu bylo taky náročné … Bylo super, jak v průběhu sněžilo. To jsem si opravdu užíval. Ke konci však přišly menší problémy s promočenými chodidly a dost to bolelo, ale to už k takovým závodům patří, že tě vždy nějaké komplikace překvapí.“

O tom, že cesta k vítězství nebude ani letos snadná, asi není třeba polemizovat. A na jaké souboje se o víkendu můžeme těšit?

V kategorii dvojic se letos přihlásil jeden zvláště silný pár. Není jim nikdo jiný než vítězná dvojka z poslední Adidas-Continental Beskydské sedmičky Stanislav Najvert a Marek Causidis. Pokud chlapi splní papírové předpoklady, bude hodně zajímavé sledovat číslo, na kterém se zastaví jejich cílový počet okruhů.

Zcela odlišná je situace v kategorii jednotlivců, a to u mužů i u žen.Na start se postaví takoví borci jako Zbyněk Cypra (který si údajně brousí zuby na 14 okruhů, čímž by se zapsal do historie závodu), Tomáš Štverák (loni 3. místo), Petr Král, Tomáš Svoboda nebo Michal Navrátil. Mezi jednotlivci poběží také členové stříbrného týmu z poslední B7 Kamil Bezděk a Marek Novotný.

V kategorii žen určitě doporučujeme sledovat výkony obhájkyně prvenství Lindy Beniačové, Kristýny Chmelkové či loni druhé Petry Macurové.

Zdroj: www.lh24.cz