Dřevěné Pustevny 2018, dřevo ožívá pod rukama mistrů

Dřevěné Pustevny 2018, dřevo ožívá pod rukama mistrů

Publikováno: Čt, 24.05.2018

Řezbářské sympozium se na Pustevnách koná již počtvrté. Řezbáři začnou na svých dílech pracovat již v pátek 25. 5. Každým rokem mají k tvoření skulptur jiné téma. V minulých ročnících byly mmj. ke shlédnutí dřevořezby typických zvířat Beskyd, letos budou mistři tvořit i funkční prvky - stojany na kola. Výsledné práce budou po akci umístěny u spodní stanice lanovky na Pustevny a stanou se tak součástí služeb pro cykloturisty v Beskydech.

Atraktivním bodem programu bývá pravidelně vyřezávaní na čas, tzv. Speed Carving. Během pouhé hodiny řezbáři vytvoří dechberoucí díla. Soutěž začne v sobotu i neděli vždy v 11 hodin a hned po jejím skončení naváže veřejná dražba, ve které si příchozí budou moci vydražit právě vzniklé sochy. Příhozy budou začínat na 100 korunách za sochu. Vyhrává autor s nejvýše vydraženou prací.

Pestrý program myslí i na děti všech věkových kategorií. Čeká je spousta aktivních her, zábavných soutěží, skákací hrad, hudební zóna nebo lesní dílna. Z dříve vytvořených dřevořezeb navíc na Pustevnách vzniká nová zábavně naučná stezka „Pustevenská ZOO“. Stezka je dlouhá přibližně kilometr a půl a zaujme i menší děti. Na jednotlivých stanovištích jsou umístěny dřevořezby zajíců, rysa, jezevce i medvěda, vše v životní velikosti.

Akce je zdarma, více na http://www.pustevny.cz/drevene-pustevny-2018/

V případě, že jste aktivnější, a nevystačíte si pouze s návštěvou akce, můžete se ještě opřít do pedálů a zkusit zdolat některý z následujících cyklookruhů:

 

http://mtbbeskydy.cz/trasy/pustevny-chata-mir-radhost/

http://mtbbeskydy.cz/trasy/martinak-a-pustevny/

http://mtbbeskydy.cz/trasy/pustevny-z-trojanovic/