Do celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad se zapojí i město Příbor

Do celorepublikové akce Víkend otevřených zahrad se zapojí i město Příbor

Publikováno: Pá, 10.06.2016

Svátek otevírání běžně nepřístupných zahrad veřejnosti (Open Garden & Squares Weekend) vznikl ve Velké Británii a probíhá vždy během druhého červnového víkendu. Projekt se setkal s velkým ohlasem a stal se postupně tradičním po celé Evropě.

V České republice do projektu se zapojují i běžně navštěvovaná místa, ovšem s doplňkovým programem koncipovaným pro tuto ojedinělou akci. V průběhu tohoto výjimečného víkendu se veřejnosti prezentuje význam vegetace a posílení jejího postavení ve společnosti. Obvyklá forma je komentovaná prohlídka o historii, současném stavu i budoucích záměrech v zahradě či parku, doplněná dalším programem.

Cílem akce je zvýšit informovanost a povědomí lidí o zahradním umění, zahradní architektuře, parcích, zahradách a veřejných prostorech. Lidem se tak představují jednotlivé objekty s jejich příběhy a tajemstvím a přináší lidem zážitek z poznání.

V Beskydech lze navštívit o víkendu 11.- 12. června zahrady v Piaristickém klášteře. Historie piaristické zahrady v Příboře spadá do počátku 18. století. Poté, kdy piaristé v roce 1700 dokončili stavbu kláštera, začali s rozšiřováním areálu výkupem pozemků pro budování zahrady. U piaristických zahrad byla za prvořadou považována jejich estetická funkce. Bývaly pýchou každé piaristické koleje. Po rekonstrukci zahrad se na podzim roku 2015 otevřely veřejnosti a nyní slouží ke svatebním obřadům, kulturním akcím a také odpočinku. Zahrady jsou volně přístupné.

I zde se můžete v rámci akce těšit na doprovodný program. V neděli 12. června v 15.00 hodin proběhne komentovaná prohlídka s Ing. Pavlou Kašubovou a v 16.30 hodin se potom můžete těšit na vystoupení swingové kapely LAM TRIO. Vstupné je zdarma.