Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm nabídne bohatý program

Den se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm nabídne bohatý program

Publikováno: Út, 18.08.2015

Již počtvrté bude patřit předposlední prázdninovou sobotu hřiště frenštátských hasičů záchranářům všeho druhu. Vedle domácí hasičské jednotky se veřejnosti během celého dne bude prezentovat například Záchranná horská služba Beskydy, Záchranná zdravotní služba Moravskoslezského kraje. Bezpečnostní složky bude prezentovat jednotka těžkooděnců z Frýdku-Místku, a do Frenštátu přijedou také vojáci Armády České republiky s laserovou střelnicí. Největší oblibu má u početného publika seskok tří parašutistů z letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí a nebývalému zájmu se také těší soutěž TFA (přežije nejtvrdší hasič), kde si na vytýčené dráze může veřejnost vyzkoušet některé požární disciplíny.

V sobotu 22. srpna od 10 hodin až do večera bude patřit hřiště frenštátských hasičů veřejnosti. Během celého dne budou probíhat komentované prezentace záchranářů a jejich partnerů. Program bude postaven tak, aby si ho užili jak dospělí, tak i děti. Pro ně bude připravena celá řada soutěží a atrakcí v podobě skákacích hradů, kouzelníka nebo klauna, které zajistí společnost MM reality. Ve stánku Všeobecné zdravotní pojišťovny si budou moci návštěvníci přeměřit krevní tlak, anebo zjistit hladinu cukru v krvi. Velkou tvořivou dílnu se zdobením keramiky zajistí dětské studio 7 Agency z Jandova stromořadí a samotní hasiči budou roztáčet pro děti kolo štěstí.

Velmi zajímavá bude i vystavená technika. Letos se nám podařilo domluvit s pořádkovou jednotkou těžkooděnců z Frýdku-Místku přistavení policejního transportéru. Návštěvníci budou moci mimo jiné obdivovat zahradní techniku od společnosti Lipka HQ, vyzkoušet si jak se sedí na sněžném skútru Horské služby nebo v legendární Tatře Karla Lopraise.

Nebývalý zájem vzbudila v minulých letech také možnost změřit své síly v hasičských disciplínách soutěže TFA. Na poloviční trati než je ta skutečná, závodní, si návštěvníci vyzkouší tvrdý chleba hasiče. Na přibližně 50 metrové trati musí zájemci, oděni do speciálních obleků a s přilbou na hlavě, roztáhnout požární hadice, udeřit dvacetkrát kladivem do kovadliny, překonat překážkovou stěnu, odtáhnout 80 kilogramovou figurínu a přeběhnout po kladině. Tradiční vyhlášení výsledků soutěže se ponese ve slavnostním duchu a tři nejlepší jak v kategorii žen, tak i mužů získají hodnotné ceny.

Mezi prezentace bude patřit vystoupení mladých frenštátských hasičů. Tento hasičský potěr předvede nejdříve požární štafetu a poté požární útok. V letošním roce si pro nás jednotka frenštátských hasičů připravila ukázku hašení osobního automobilu. Už potřetí bude vyvrcholením programu Dne se záchranáři ve Frenštátě pod Radhoštěm okamžik, kdy se z nebe na plochu hřiště snesou tři parašutisté z Frýdlantu nad Ostravicí.

Pořadatelé doufají, že k pohodové atmosféře Dne se záchranáři přispěje nejen stabilní počasí, ale také to, že bude celý areál provoněný hasičským gulášem a spolu s vychlazeným pivem a muzikou v podání kopřivnického hudebního Dua Kiwi návštěvníkům akce nebude nic chybět. O tom, že se Den se záchranáři těší stále větší oblibě návštěvníků, svědčí také loňská účast, která byla zatím nejvyšší v krátké historii této akce.

Zdroj: www.frenstat.info