Cyklostezka č. 59 – dálková trasa Ostrava-Beskydy

Cyklostezka č. 59 – dálková trasa Ostrava-Beskydy

Publikováno: St, 28.05.2014

Cílem cyklostezky je umožnit cyklistům přímou, rychlou a hlavně bezpečnou dopravu mezi Ostravou a malebnými Beskydami.

Nacházíte se právě v Beskydech a přemýšlíte, kam se vydat na kole za poznáním či sportem, nebo jste v Ostravě a chcete podniknout cyklovýlet do Beskyd? Tak právě tato dálková trasa vám nabízí spojení mezi Ostravou a Beskydami. Vede převážně po asfaltovém povrchu, prochází pěknou přírodou podél řeky Ostravice, s možnostmi osvěžení se u splavů, zastaveními na sportovištích a samozřejmě nabízí na celé trase možnosti k občerstvení i odpočinku na nově vybudovaných odpočívadlech. Bezpečně se tedy dopravíte z Ostravy do Beskyd a zpět. Pokud nezvládnete zpáteční trasu, využijte cyklobus, který jezdí mezi Ostravou a Beskydami.

Cyklostezka je vhodná nejen pro cyklovýlety rodin s dětmi, ale úsek Ostrava včetně Sviadnova je ideální pro in-line bruslaře. Na trase ve Vratimově objevíte Coolárnu, nejmladší, ale počtem „strojů“ největší půjčovnou tandemových kol. Současně může na dvojkolech vyjet 20 jezdců. Další zastavení je možné ve Frýdku-Místku, kde jsou k dispozici tenisové kurty, krásná místa k posezení u řeky a občerstvení. Ve městě Frýdlant nad Ostravicí navštivte koupaliště s tobogánem, stejně tak tenisové kurty a pro informace se nezapomeňte zastavit v Beskydském informačním centru na ul. Hlavní. Dále pokračujte do obce Ostravice, nejžádanějšího rekreačního resortu v Beskydech. Osvěžte se pivem z tamního Beskydského pivovárku a ochutnejte výrobky z jejich sýrárny.

Na cyklostezku č. 59, která je dlouhá cca 35 km, dále navazuje stávající cyklotrasa č. 461, po níž můžete pokračovat z centra Ostravice, kolem vodní nádrže Šance, až na rozcestí Černá před obcí Bílá. Odtud se dostanete po nové cyklostezce až do centra obce Bílá. Resort Bílá vám nabídne bezkonkurenční vyžití pro rodiny s dětmi ve sportovně zábavném parku.

Pro vaši lepší orientaci je připravena zbrusu nová cyklomapa našeho regionu, právě i s cyklostezkou č. 59. Mapa, v přehledném měřítku 1:37 000, je k dostání na pobočkách Beskydského informačního centra ve Frýdku-Místku a Frýdlantu n. O.

Cyklostezka je sjízdná bezpečně v obou směrech, ať už se vydáte z Ostravy do Beskyd nebo z Beskyd směr Ostrava. Užijte si cyklocestování v Beskydech!