Červenec pod hvězdami

Červenec pod hvězdami

Publikováno: Pá, 14.07.2017

Chcete vidět mléčnou dráhu v plné kráse? Tak vyrazte do Centra tmavé oblohy na Gruni! Právě mléčnou dráhu nikde jinde neuvidíte díky rušivému světlu z okolních měst. Centrum tmavé oblohy se nachází daleko od těchto světel v nejtmavší části Beskyd a za bezměsíčných nocí si noční oblohu opravdu užít.

Daleké galaxie, které jste mohli vidět zdejšími dalekohledy na jaře, jsou nyní vystřídány jen několik milionů let mladými hvězdokupami, obsahujícími stovky až tisíce hvězd. V mléčné dráze také najdeme pozůstatky po starých hvězdách - krásné mlhoviny nejrůznějších tvarů a velikostí a poblíž mléčné dráhy, vysoko nad námi spatříte naopak nejstarší objekty vesmíru, kulové hvězdokupy tvořené statisíci hvězdami. Tyto objekty vzdáleného vesmíru můžete v centru na Gruni vidět nejlépe ve druhé polovině měsíce, tedy od 15. července. Po celý měsíc nám nad jihozápadem a jihem budou jasně zářit dvě planety, Jupiter a Saturn. Oba tyto plynné obry můžete vidět v našich dalekohledech i s jejich největšími měsíci, které kolem nich obíhají. Viditelnost planety Jupiter však tento měsíc končí, pokud jste ji ještě neviděli, máte v červenci poslední možnost spatřit ji. Saturn je nyní ve večerních hodinách naopak viditelný nejlépe, jeho prsteny jsou doširoka rozevřené a v dalekohledu krásně viditelné.

A ani v červenci tady nezapomenou na ty, kteří se narodili v některém ze znamení zvěrokruhu a speciálním laserovým ukazovátkem vám ukážou zvířetníková souhvězdí Vah, Štíra a Střelce. Jako vždy se ale podíváte také na barvy hvězd a vícenásobné hvězdné systémy.

Prohlídky hvězdné oblohy začínají v červenci ve 22:00 hodin a probíhají každý večer za příznivého počasí. Prohlídka trvá 2 hodiny. Nutná rezervace předem na tel. 603 594 256