Beskydy projedete na kole nově s pohanským bohem Radegastem

Beskydy projedete na kole nově s pohanským bohem Radegastem

Publikováno: Po, 28.08.2017

Turistická oblast Beskydy – Valašsko má nově sedm cyklotras s názvem Radegastovy okruhy. Jde o značené trasy různých náročností v celkové délce přes 210 kilometrů. „Se jménem známého pohanského boha Radegasta jsou okruhy svázány, protože propojují nejatraktivnější místa jeho domovských hor Beskyd – tedy od Horeček přes Pustevny, přes obce mikroregionu Frenštátsko až po Hukvaldy na Frýdeckomístecku,“ vysvětluje nový počin obcí, měst i soukromých subjektů Monika Konvičná, ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko.

Ověřením a slavnostním otevřením prošly trasy v červenci, nyní jsou včetně map k dispozici všem cykloturismům. K nejatraktivnějším trasám patří bezesporu středně obtížná cesta z Pusteven (1.010 m n. m.), kam se lze dostat autem, cyklobusem nebo sedačkovou lanovkou se zavěšeným kolem, po turistických značkách k chatě Mír a dále na Černou horu, Velkou Polanu, na Radhošť (1.139 m n. m.) a kolem sochy Radegasta zpět na Pustevny.

„Mapy najdou příznivci cyklistiky od tohoto týdne v informačních centrech v Beskydech,“ říká ředitelka Konvičná s tím, že Radegastovy okruhy jsou jen zlomkem cyklistických atraktivit v Beskydech a na Valašsku. Nejvíce tras a informací je koncentrováno na portálu www.beskydynakole.com, který obsahuje především ucelený soupis cyklotras pro horská kola, ale i užitečné tipy a rady.

Chloubou Beskyd a Valašska jsou průvodci – cyklisté, kteří zájemce vezmou na výlet takříkajíc na míru. Tedy bez starostí o výběr tras a značení, podle zvolené náročnosti a se zážitky i pro děti. K tomu je nutné připočítat i atraktivní, netradiční singletraily (cyklistické „jednosměrky“ pro zkušené i začátečníky) v kulise nejvyšších hor Moravskoslezských Beskyd.  

V tuto chvíli má beskydská turistická oblast singletraily na Bílé, kde je k dispozici několik různě náročných tras a během jízdy dolů si vychutnáte i skokanské prvky. Další cyklistické „jednosměrky“ jsou také u Frenštátu pod Radhoštěm na Horečkách.

„Komu by toto trasování nevyhovovalo, může si najít svůj plán cesty na portálu www.beskydynakole.com nebo www.beskydyportal.cz, kde jsou tipy na téměř 1 100 kilometrů cyklostezek rozdělených do zhruba 40 značených tras,“ doporučuje ředitelka Destinačního managementu Beskydy – Valašsko Konvičná. Nejnižší bod cyklostezek je jen 225 metrů nad mořem u aquaparku Olešná, nejvyšší pak ve výšce 1315 pod Lysou horou. Navíc se letos rozšířila nabídka elektrokol k zapůjčení a dobíjecí stanice jsou už na více než 14 místech v Beskydech.