Beskydské Pustevny, místo výletů i sportovních zážitků

Beskydské Pustevny, místo výletů i sportovních zážitků

Publikováno: St, 04.07.2018

Nejzážitkovější trasou se k Pustevnám dostanete výjezdem po nejstarší lanovce v republice. Nástupní místo najdete v Trojanovicích-Ráztoce, vyjet lze i se psem, kolem nebo kočárkem. Výstupním místem je nově zrekonstruovaná horní stanice lanovky, která nabízí stylové posezení a občerstvení v moderní stavbě ze dřeva, kovu a kamene s výhledem na panorama Beskyd.

Na Pustevnách máte možnost prohlédnout si historické stavby z dílny slovenského architekta Dušana Jurkoviče z roku 1898 – Libušín (v rekonstrukci), Maměnku a nedalekou Zvoničku.

Návštěvníci, kteří vyrazí ve čtvrtek 5. července a v pátek 6. července na Pustevny, pomůžou 21 handicapovaným z projektu Nezastavitelní.  Po oba dny, od 10:00 do 18:00 hodin, bude na cestě z Pusteven na Radhošť umístěna nafukovací Birell brána. Každý, kdo pod ní projde, přispěje svým pohybem na sportovní pomůcky pro Nezastavitelné. Brána na Pustevnách je součástí projektu Nezastavitelní, který už pátým rokem pomáhá handicapovaným lidem vrátit se k oblíbenému sportu. Za každého, kdo bránou projde, přispěje Birell na konto Nezastavitelných 5 korun. Lidé tak pomáhají svým pohybem. Výtěžek jde na sportovní vybavení jako jsou upravená kola, handbiky a jiné speciální pomůcky. 

Pěší zavede naučná stezka Radegast až ke kapli svatého Cyrila a Metoděje.  Odtud se můžete dále vydat do Rožnova pod Radhoštěm, na Bečvy nebo na Čeladnou.

Cyklisté mohou vybírat ze tří okruhů, a to na Trojanovice, Martiňák a přes chatu Mír. Kdo nemá kolo, může si ho zapůjčit na místě. Novinkou jsou elektrokola, přímo u horní stanice lanovky. Kdo elektrokolo vlastní, jistě uvítá nabíjecí stanici u hotelu Tanečnica.

Na Pustevnách vám rádi zapůjčí i sjezdovou koloběžku. Pro sjezd si můžete vybrat trasu "Knížecí", která končí u hotelu Ráztoka směr Frenštát pod Radhoštěm (u parkoviště pod dolní stanicí lanovky) nebo trasu "Skokan", která končí u hostince U Skokana - Kněhyně směr Prostřední Bečva.

Výlet s kočárky se dá absolvovat až na Radhošť, ale je potřeba počítat s kamenitou cestou. Zpět z Pusteven s kočárkem buď opět lanovkou nebo asfaltovou cestou stejně jako koloběžky – na Ráztoku nebo Kněhyni. Obě cesty jsou v sezóně dopravně hodně vytížené, je třeba dbát opatrnosti.

Cestou z Pusteven se můžete s dětmi zastavit v lanovém parku v Trojanovicích. Zábavu zde zažijí i dospělí. Vyzkoušejte zdolání různé obtížnosti tras v korunách stromů!

Pokud se v Beskydech hodláte zdržet na vícero dní, doporučujeme následující ubytování:

http://www.beskydycard.cz/cz/zarizeni/hotel-valaska

http://www.beskydycard.cz/cz/zarizeni/hotel-tanecnica

http://www.beskydycard.cz/cz/zarizeni/penzion-stare-casy-horni-becva

Zde také zdarma při pobytu na dvě a více nocí získáte regionální návštěvnickou kartu Beskydy Card, s níž můžete čerpat řadu výhod při svých toulkách po Beskydech.