Beskydské dálky volají. Nechte se unést jarními zážitky s Beskydy Card

Beskydské dálky volají. Nechte se unést jarními zážitky s Beskydy Card

Publikováno: Út, 21.04.2015

Už teď můžete začít spřádat plány. Konečně totiž nastalo období otevřených bran hradů a zámků, pěších výletů s nádhernými scenériemi, venkovních sportů a kultury. Máme pro vás přísun pozitivní nálady, který povzbudí všechny nadšené cestovatele a objevitele krásných koutů Beskyd.

Také se stalo vaším koníčkem trávit volné víkendy s rodinou poznáváním bohatství, které Beskydy nabízejí? Každý správný turista nosí v kapse zdejší návštěvnickou kartu, která mu přinese více než 100 fantastických výhod.

Beskydy Card platí po dobu 12 měsíců od pořízení a veškeré informace o ní najdete na www.beskydycard.cz. Kartu můžete získat zdarma, stačí se ubytovat v některém z 38 partnerských ubytovacích zařízení v Beskydech. Kromě toho se dá zakoupit na stránkách eshop.beskydycard.cz nebo ve vybraných informačních centrech.

Zábavné výpravy za historií

Pokud vás lákají dobrodružné návštěvy hradů a zámků, právě teď nastalo to správné období. Díky návštěvnické kartě získáte u celé řady z nich zvýhodněné vstupné. To platí také pro oblíbené výstavy. Až se pojedete podívat do vyhlášeného Technického muzea Tatra Kopřivnice, můžete výlet spojit s návštěvou starobylé věže Trúby v nedalekém Štramberku. Navštívit můžete také muzeum malíře Zdeňka Buriana a Muzeum loutek. Všem romantikům se bude líbit hrad Hukvaldy, který se tyčí nad rodným domem Leoše Janáčka. Zdi hradu obklopuje rozsáhlá buková obora, kde se dají při troše štěstí zahlédnout daňci.

Pro ty, kdo dávají před drsným středověkem přednost jemné eleganci, je tu zámek Kunín. Obrazárna, Lovecký pokoj, Hudební a taneční pokoj nebo Čajovna – to je jen ochutnávka místností, ve kterých se hravě přenesete do časů překrásných dam a pánů vybraného chování.

Poznejte nejzajímavější výstavy i návštěvnická centra

Až do konce května se bude v Muzeu Beskyd, které najdete na zámku ve Frýdku, linout vůně kávy. Jaký je příběh tohoto lahodného nápoje a prvních kaváren u nás, vám představí výstava kávy. Moravskoslezský Manchester, taková je přezdívka Frýdku-Místku hlavně díky tradici textilní výroby. Z výstavy, jež se věnuje důležité a dlouhé etapě v historii tohoto města, si odnesete spoustu zajímavostí.

Ve Frýdku-Místku mají ještě jednu specialitu. Chutná po medu a rozplývá se na jazyku. Při návštěvě výrobny medového dortu Marlenka budete mít možnost nahlédnout „pod pokličku" tohoto sladkého zázraku a samozřejmě ho také ochutnat v nově otevřeném návštěvnickém centru.

Také si myslíte, že portrét je zrcadlo duše? Pokud ano, jistě neodoláte nové výstavě portrétů v Žerotínském zámku v Novém Jičíně. Nenechte si ujít ani poučnou výstavu pokrývek hlavy všeho druhu. Když už jsme u klobouků a čepic, pojďme se podívat i na to, jak vznikají, do Návštěvnického centra v Novém Jičíně. Zjistíte, že takové kloboučnické řemeslo je vlastně hotová věda. Město Nový Jičín je také neodmyslitelně spjaté s osobností generála Laudona. Kdo byl tento slavný muž a jaký byl jeho osud, vám napoví interaktivní expozice, která je součástí návštěvnického centra.

Beskydské pivní poklady

Po tak pestrém programu člověk dostane pořádnou žízeň. Co takhle zajít si na pivo přímo do pivovaru Radegast? V Návštěvnickém centru v Nošovicích si prohlédnete s průvodcem celý proces vzniku tohoto fenoménu mezi pivy. Závěrečná degustace ve vyhlídkové věži vás samozřejmě nemine.

Skuteční milovníci piva mají v Beskydech žně. V posledních letech tu totiž vzniklo velké množství minipivovarů, které nabízejí zajímavá speciální a nefiltrovaná piva. Odtud byl už jen krůček ke vzniku Pivní stezky pod Beskydami, tedy spojnici malých pivovarů. A tak si můžete vychutnat pohodové cestování půvabnou krajinou a u toho poznávat útulné restaurace s pivem všech možných zlatavých odstínů. Pokud si některé z nich oblíbíte, neváhejte mu dát svůj hlas v soutěži o nejlahodnější pivo roku 2015 na stránkách www.beskydyportal.cz.

Turistická oblast Beskydy-Valašsko každoročně vyhlašuje také Cenu cestovního ruchu za nejlepší turistický produkt. Ocenění za rok 2013 získala nová dřevěná rozhledna na Velkém Javorníku. Kdo se nejvíce blýsknul v roce 2014, se dozvíme v květnu. Splňte si svá malá i velká cestovatelská přání, v Beskydech na vás čeká jarní porce fantastických zážitků!

Zdroj: www.idnes.cz