Beskydská sedmička opět prověřila ty nejlepší z nejlepších

Beskydská sedmička opět prověřila ty nejlepší z nejlepších

Publikováno: Po, 05.09.2016

Beskydská sedmička se ve Frenštátu pod Radhoštěm akreditovalo a nastoupilo do závodu 2 893 závodníků, což je o sto více než loni. Kromě závodníků z Česka byli na startu i zástupci Slovenska, Polska, Německa, Belgie a Švýcarska.

Trasa závodníků kategorie LONG měřila 95 kilometrů, kategorie SHORT měla trasu dlouhou 86 kilometrů. Na přechod sedmi nejvyšších vrcholů Beskyd měli závodníci časový limit 29 hodin.

Mistry České republiky v extrémním horském maratonu Adidas - Continental Beskydská sedmička 2016 jsou Stanislav Najvert  a Marek Causidis z týmu Adidas Running Team. Do cíle na náměstí ve Frenštátu pod Radhoštěm dorazili v 9:43 hodin, to znamená, že trasu dlouhou 95 km s převýšením 5 470 m, které odpovídá výstupu na nejnebezpečnější horu světa K2, zvládli ujít za 11:43 hodin. Závod v časovém limitu dokončilo 2 029 závodníků; do cíle tedy nedorazilo 864 závodníků.

Zpočátku se zdálo, že závodníci budou rychlejší než loni minimálně o čtvrt hodiny. Nasvědčovaly tomu časy z prvních dvou měřících kontrol na Javorovém a v Řece. Nicméně letošní „kosmetické“ změny v trase byly náročnější na fyzičku a v konečném důsledku měly za následek menší zpomalení závodu. „O co byl kratší sestup z Ropice, o to delší a náročnější byl výstup na Čertův mlýn,“ řekl lídr závodu Libor Uher s tím, že kvůli změně trasy nelze moc dobře srovnávat výkony s loňským rokem, kdy vítězové byli v cíli za 11:29 hodin.

Závod také letos absolvoval nevidomý závodník Marek Moflar s trasérem Tomášem Novotným. V loňském roce dali trasu dlouhou 86 km za 20 hodin a 12 minut. Letos šli náročnější kategorii LONG delší o 9 km a dali ji za 20 hodin a 59 minut, což je ohromující výkon. Jak řekl Marek, “byl to úplně jiný level, se vším všudy, dva kopce navíc a zejména sestupy byly pro mě hodně náročné, ale zvládli jsme to. Chtěl bych povzbudit všechny, aby LONG kategorii absolvovali taky. Když to dám já, dá to každý. Bolí to, ale ty slzy v cíli za to stojí.“

Počasí bylo oproti loňsku příznivější, protože nepršelo, ale vysoké teploty s některými závodníky docela zamávaly. Teploty se v noci pohybovaly kolem 13 stupňů a přes den, zejména v nížinách, atakovaly tropickou třicítku. „Na startu v Třinci jsem všechny závodníky upozorňoval na to, že bude horko a že musí doplňovat tekutiny a nutit se do pití. Mnozí to ale vzali na lehkou váhu a dostávali křeče, měli žaludeční potíže, byli vyčerpaní a kolabovali,“ konstatoval Libor Uher. Zdravotníci v cíli podávali infuze s glukózou desítkám závodníků už v sobotu odpoledne, zatímco loni to bylo až ve večerních hodinách.

Pořadatelé letos nabídli na občerstvovačkách na Pustevnách a Pinduli kromě klasického ovoce a iontových nápojů také desítky kil škvarkové pomazánky s kyselým zelím a hektolitry kofoly. A i letos to byla správná volba a hit občerstvovaček.

Slavnostní dekorování vítězů zažilo dvě emotivní chvilky. Hned v úvodu vyhlašování zcela zaplněné náměstí Míru ve Frenštátu pod Radhoštěm vzdalo čest nedávno zesnulé Věře Čáslavské a potleskem ve stoje ocenili všichni i nejhodnotnější sportovní výkon nevidomého Marka Moflara a jeho traséra Tomáše Novotného.

Internetové stránky závodu: www.beskydskasedmicka.cz
Výsledková listina: http://www.beskydskasedmicka.cz/b7/vysledky-2016/

Zdroj: Jana Matějíková, Press centrum B7