Advent bude plný akcí také v Příboře

Advent bude plný akcí také v Příboře

Publikováno: Po, 25.11.2013

Adventní čas se kvapem blíží a tak - jako i jiná města - i Příbor v tomto čase bude patřičně vánočně vyzdoben a občanům a jeho návštěvníkům nabídne mnoho pěkných a zajímavých akcí.

Jsou připraveny 4 adventní koncerty - první z nich se uskuteční v neděli 1.12.2013 v kostele sv. Valentina a představí se zde vynikající světoznámé těleso SCHOLA GREGORIANA PRAGENSIS.

Každou další neděli po dobu adventu se uskuteční následující koncerty - vystoupení Pěveckého sdružení Kopřivnice, žáků a absolventů ZUŠ Příbor a závěrem pak Komorního orchestru Sdružení hudebníků Příbor spolu s dětským chrámovým sborem „Schola“.

Všechny koncerty budou začínat v 17 hodin.

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v rámci tradiční akce Mikulášská jízda, kdy přijede Mikuláš s čerty a anděly a vystoupí Heidi Janků se svým programem pro děti. Akce se bude konat na náměstí Sigmunda Freuda ve středu 4.12.2013 od 17 hodin.

V letošním roce ozdobí náměstí smrk omorika. Tento vánoční strom je součástí městské zeleně na ul. ČSA v Příboře a roste v travnaté ploše mezi domy č.p. 1381 a 1382. Z důvodu rekonstrukce podzemního plynovodního vedení v této lokalitě muselo dojít ke kácení mimolesních dřevin. Součástí tohoto zásahu je i předmětný smrk omorika.

Příborské muzeum připravuje v úterý 10.12.2013 v 17 hodin tradiční Adventní podvečer, který bude ve znamení unikátní literární památky tzv. Příborského kancionálu z přelomu 16. a 17. století. Současně bude zahájena výstava Betlémy příborských řezbářů Metoděje Berana a Jaromíra Kostelníka. Poprvé bude vystaven mechanický betlém Metoděje Berana s pohyblivými figurami představujícími idylu moravského venkova a příborský betlém Jaromíra Kostelníka s lokální tématikou přibližující kouzlo starého Příbora.

Město Příbor letos připravuje v sobotu 14. prosince tradiční Vánoční jarmark, na kterém bude možnost zakoupit tradiční české výrobky, dřevěné hračky, vánoční dekorace, ozdoby, perníčky, svíčky, dárky k Vánocům, ale i masné výrobky ze zabijačky a mnoho jiného. Celý den bude probíhat bohatý doprovodný kulturní program, ve kterém vystoupí děti mateřských a základních škol, Valašský soubor Sedmikvítek, Pěvecký dětský sbor Ondrášek z Nového Jičína a členové Apoštolské církve budou číst s Bible kralické.

Živý betlém můžete v Příboře na náměstí spatřit v pátek 27.12.2013 v 17 hodin a se starým rokem se společně rozloučíme 31.12.2013 o půlnoci SILVESTROVSKÝM OHŇOSTROJEM.

Mnoho dalších zajímavých a poutavých akcí a koncertů připravují organizace a spolky ve města, jejich aktuální nabídku naleznete na webových stránkách města Příbora www.pribor.eu