Ledové sochy na Pustevnách aneb Zimní pohádka

Ledové sochy na Pustevnách aneb Zimní pohádka

Publikováno: Út, 29.12.2015

Sochy se budou vytvářet přímo na Pustevnách, návštěvníci tak budou mít jedinečnou možnost přihlížet, jak z neforemných kvádrů vznikají umělecká díla. Ledové a sněhové monumenty se budou vyrábět během prvních dvou víkendů. A co na Vás bude čekat? Sochy v nadživotní velikosti z čirého ledu, ledová stěna vzkazů, královský ledový trůn i ledový bar.Celá galerie ledových soch bude krásně barevně nasvícená.Sochy vytvoří umělci, kteří na Pustevny dorazí z nejrůznějších koutů světa. Kromě sochařů z české republiky nám přijedou ukázat své uměni sochaři z Indonésie, Polska a Běloruska. A abychom ledosochání přiblížili více i dětem, můžou si zkusit malování na sníh v dětské ledové a sněhové dílně.

První zmínky o tvorbě ledových soch sahají až do roku 600 před n. l. do Číny. Později někdy kolem roku 1600, zase v Číně, místní rybář vyrobil ledové lucerny pro osvětlení v zimních měsících. Současné ledosochařství se už posunulo o míle daleko, a tak i na Pustevnách bude možné obdivovat, co vše jde z ledu krásného vytvořit. Většina soch se ponese v pohádkovém duchu a u všech se bude možné bez omezení fotit.

Výtvory se budou sochat z ledových kvádrů o rozměrech 1 x 0,5 x 0,25m. Jeden kus váží 150 kilogramů. Ledové polotovary se vyrábějí v profesionálním výrobníku ledových kvádrů ze speciální filtrované vody, díky které je led překrásně čirý.

Zdroj: http://www.pustevny.cz/ledove-sochy/