16. ročník festival Souznění

16. ročník festival Souznění

Publikováno: Pá, 28.11.2014

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel.
11. - 16. 12. 2014 – Václavovice, Frýdek-Místek, Kozlovice (Beskydy), Ostrava.
CONSONANCE 2014: 16th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts - 11th to 14th December 2014

Festival Souznění jako každoročně zpestří předvánoční čas na mnoha místech Moravskoslezského kraje. Respektovaný projekt, který dává prostor interpretům různých žánrů, se snaží objevovat, rozvíjet a postupně představovat nejenom bohaté zvyky vymezené dobou adventu a Vánoc, ale i tradice duchovní a religiózní.
„Multižánrová podoba Souznění se vyvíjela postupně. Za jeden z podnětů pro vznik festivalu lze označit skutečnost, kdy soubor Valašský vojvoda z Kozlovic vystoupil v roce 1999 ve Vatikánu na významné akci, kde Česká republika předávala vánoční strom právě tomuto státu uvnitř Říma s tehdejším papežem Janem Pavlem II.,“ připomíná Zdeněk Tofel, organizátor festivalu.

Startujeme opět ve Václavovicích
Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel začne psát svou šestnáctou kapitolu ve Václavovicích. V kostele sv. Václava zde 11. prosince vystoupí populární zpěvák MARTIN CHODÚR za doprovodu kapely MACH5 a gospelového sboru.
„Zazní jak tradiční vánoční skladby, velké popové hity, autorské skladby, tak i písně dotýkající se žánru šansonu nebo jazzu,“ slibuje ve zkratce zpěvák Martin Chodúr.
Festival Souznění přináší také vystoupení hudebníků, kteří se pohybují mimo mainstreamové vody, a proto je frýdecko-místecký koncert vždy vyhrazen duchovní hudbě. Tentokrát do kostela svatého Jana a Pavla zavítá 12. prosince soubor SOCIETAS INCOGNITORUM. Toto výjimečné seskupení připomene dílo významného skladatele Giovanni Battista Alouisiho (cca 1600 - 1665), který přinesl na Moravu z Itálie nový hudební styl nazvaný později baroko.

Moldavci hlásí změnu
Hudební rozmanitost, pro Souznění tolik typický jev, se pak naplno projeví 13. prosince v Kozlovicích. „Všechny folklorní nadšence určitě potěší moldavský soubor VATRA HORELOR, který nahradí původně ohlášenou Talancutu. VATRA HORELOR se prezentují specifickým moldavským folklorem, který v sobě snoubí typickou východoevropskou vášnivost a melodii,“ informuje Zdeněk Tofel.
Výrazné zastoupení budou mít letos na Souznění také slovenští muzikanti. Od našich východních sousedů totiž k nám přijedou komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS, ženská spevácka skupina ZVONICA ze Strečna a dětská gajdošská muzika BESKYD z Oravské Poľhory.
„Velmi pestré a unikátní vystoupení chystá například FLAUTUS VOCIS. V jeho repertoáru totiž najdeme sakrální skladby nizozemských mistrů, italské frottoly a karnevalové písně, madrigaly, francouzské šansony, španělské kompozice, anglické anonymy, ale také písně a tance z území dnešního Slovenska,“ představuje slovenské hosty Zdeněk Tofel

Festivalovou sestavu dále doplní PRÁCHEŇSKÝ SOUBOR PÍSNÍ A TANCŮ ze Strakonic, cimbálová muzika KONOPJAN z Ostravy, DFS ONDRÁŠEK Frýdku-Místku, Dětský soubor VALÁŠEK Z KOZLOVIC, SLPT VALAŠSKÝ VOJVODA, Pěvecký sbor ZŠ, SCHOLA, DECHOVÁ HUDBA KOZLOVICE – všichni z Kozlovic a další. Betlém se svatou rodinou a zvířaty oživí s příjezdem Tří králů DIVADELNÍ SPOLEČNOST KOZLOVICE.
Pro další hudební lahůdku pak organizátoři zvolili kostel sv. Michaela a sv. Barbory. Zde se představí Zpěváčci a BROLN, který v rozšířeném obsazení nabídne se svými sólisty pastýřskou mši s ryze moravskou, přesněji valašskou melodikou Missa pastoralis in C boemica. „Jedná se o dílo Josefa Schreiera, což byl moravský skladatel z první poloviny 18. století, který komponoval chrámovou hudbu a lidové operety,“ doplňuje Zdeněk Tofel.
Důležitou součástí programu je také oblíbený vánoční jarmark, který svou zručností a řemeslnou šikovností ozdobí lidoví řemeslníci.

Také Dan Bárta bude souznit
Jako obvykle Souznění vyvrcholí Galakoncertem v Domě kultury města Ostravy. Jeho hlavní hvězdou bude 14. prosince hlasový kouzelník DAN BÁRTA se svým uznávaným projektem Illustratosphere.
Dále vystoupí moldavský soubor VATRA HORELOR, kozlovický VALAŠSKÝ VOJVODA, PRÁCHEŇSKÝ SOUBOR PÍSNÍ A TANCŮ ze Strakonic, DFS ONDRÁŠEK z Frýdku-Místku a komorní soubor staré hudby FLAUTUS VOCIS.
V Domě kultury města Ostravy představí své umění také tvůrci uměleckých řemesel z domova i zahraničí. A zároveň se všichni příchozí mohou těšit na rozmanité a chutné speciality regionální domácí i zahraniční kuchyně, doplněné lahodným mokem.
Během Galakoncertu dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka bude probíhat během všech čtyř festivalových dnů.

Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva zemědělství České republiky, Evropského fondu regionálního rozvoje, statutárního města Frýdek-Místek, obce Kozlovice, obce Václavovice, obce Hukvaldy a všech našich významných partnerů.

MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.

Další informace na www.souzneni-festival.cz

Zdroj: www.souzneni-festival.cz a Archiv Dana Bárty & Illustratosphere