100 pro ADRU: Nejde o to zpřerážet si kosti, ale zajezdit si a pomoct

100 pro ADRU: Nejde o to zpřerážet si kosti, ale zajezdit si a pomoct

Publikováno: St, 06.08.2014

Na Olešné u Frýdku-Místku se rodí nový in-line závod. Od ostatních podobných akcí se liší tím, že zve hlavně nadšené amatéry a hobbíky. Jmenuje se 100 PRO ADRU a jeho hlavním cílem je podpořit dobrovolnictví ve frýdecké nemocnici a také dát ochutnat atmosféru závodu těm, kteří si na žádný dosud netroufli.

100 pro ADRU se uskuteční 13. září na přehradě Olešná. Jedná se o závod dvojic, každý z účastníků musí být plnoletý. 17-tileté závodníky organizátorky pustí na trať jen se souhlasem aspoň jednoho z rodičů nebo se souhlasem zákonného zástupce. Družstvo musí obkroužit přehradu dvaadvacetkrát což je přibližně 100km. .

Hlavnímu závodu bude předcházet „kolečko“ rodičů s dětmi. Každého malého účastníka čeká v cíli sladká odměna a účastnický diplom.Hlavní závod odstartuje v 11 hodin. Podle organizátorů by měly týmy zvládnout překonat vzdálenost v sedmi hodinách, což je zároveň časovým limitem.

Stovka na dobrou věc
Startovné činí 210 Kč za každého jednotlivce. Symbolickou stokorunu z každého vybraného startovného věnují organizátoři Dobrovolnickému centru Frýdek-Místek na zahájení nového dobrovolnického programu ve frýdecko-místecké nemocnici na oddělení následné péče. „Dobrovolníci jsou lidé, kteří tráví bez nároku na odměnu čas s osamělými lidmi. Čtením, vyprávěním nebo jen pouhou svou přítomností poskytují nemocným psychickou podporu, což je pro uzdravení moc důležité. Oddělení následné péče dobrovolníky potřebuje, proto jsme uspořádali tento závod,“ vysvětluje jedna z organizátorek Eva Suknarovská.

Nadšenci pro nadšence
Přípravě sportovní akce věnuje Eva Suknarovská celý svůj volný čas. Prý ji to ale moc baví. „Pracuji jako úřednice na katastrálním úřadu už patnáct let. Jsem temperamentní člověk a potřebuju svou energii vydat ve sportu. Nejdříve jsem začala na bruslích jen jezdit, ale pak jsem se rozhodla, že závod rovnou uspořádám,“ popisuje zrod stovky. Spolu s ní se na jeho organizaci podílejí další dvě ženy, Bronislava Ondračková a Zina Marie Felcman. Všechny tři spojuje kolečková vášeň, kterou se rozhodly rozšířit mezi další lidi. „Závod je pro všechny, kdo bruslí rád jako my. Takže na startovce nečekáme žádné přeborníky, ale obyčejné lidi. Ve štafetě dvojic se proto klidně mohou objevit rodiče s dětmi, kamarádky nebo třeba manželské páry,“ shodují se organizátorky.

Více informací o závodě najdou zájemci na webových stránkách www.100proadru.cz, kde se mohou také registrovat.

Zdroj: Broňa Ondračková, Sun Outdoor