Tento víkend startuje eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“

Tento víkend startuje eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“

Publikováno: Po, 18.01.2016

Beskydy opět po roce ožijí jedním z nejnáročnějších zimních závodů v České republice a střední Evropě. V sobotu 23. ledna v 11 hodin odstartuje z Ostravice eXtrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“. Má statut otevřeného zimního Mistrovství České republiky v horském maratonu jednotlivců. Vypsán byl také jako eXtrémní horská štafeta dvojic. Cílem je absolvovat během 24 hodin co nejvíce výstupů na nejvyšší vrchol Beskyd – Lysou horu. Okruh je dlouhý 12 km s převýšením 800 výškových metrů. Závod je určen nejen pro špičkové sportovce a extrémisty, ale hlavně pro širokou turistickou veřejnost a sportovně aktivní obyvatele z celé České republiky a střední Evropy.

O závod je každým rokem větší zájem. Registrace do letošního již 5. ročníku závodu byla obsazena během 20 minut. Přihlásilo se do něj 1033 závodníků, což je o 63 více než loni. Závodu se také ve stále vyšší míře účastní ženy. Loni se jich přihlásilo 178, letos by se jich mělo na start postavit 235, což je o 57 více. Jen pro zajímavost, prvního ročníku se zúčastnilo 573 závodníků. Nejstarším registrovaným závodníkem je letos 69letý Emil Trombik z Českého Těšína a závodnicí 61letá Věra Hejkrlíková z Litomyšle. Velký počet příznivců extrémních závodů je z Moravskoslezského a Zlínského kraje, zastoupena je i Praha, Brno, Kolín, Liberec, Hradec Králové a další města. Závod láká také zahraniční nadšence ze Slovenska a Polska.

Pořadatelé letos v rámci zvýšení bezpečnosti závodníků zavedli několik novinek. V prvé řadě stanovili, že závodu se mohou účastnit pouze osoby od 18 let, a to s ohledem na to, že mladší závodníci ještě nejsou schopni adekvátně vyhodnotit možná rizika a mají také větší sklony k přeceňování vlastních sil. Následně pořadatelé přidali jednu měřící kontrolu navíc, a to u Transformátoru, která v případě nutnosti pomůže zjistit, zda je závodník na trati a jde na vrchol Lysé hory nebo odpočívá v depu na Sepetné.

Novinky se týkají i povinné výbavy. V souvislosti s bezpečným pohybem na zledovatělé trati byly předepsány řetízkové nesmeky, případně tretry s hroty nebo mačky s atestem. „Všechny ostatní gumové nebo řemínkové „protiskluzky“ různé výroby nebudeme akceptovat. Osobně jsem otestoval dva nejrozšířenější modely, které občas vidím u řadových turistů v Beskydech a konstatuji, že pro eXtrémní závod LH24 jsou krajně nevhodné. Už po jednom lehkém seběhu z Lysé hory po zledovatělém chodníku po Lukšinec na nich chyběla zhruba polovina kovových cvočků a po druhém seběhu mi na jedné botě nezůstal ani jeden. Navíc gumový nesmek se při bočním tlaku natahuje a cestuje po celé podrážce,“ zhodnotil ředitel závodu Libor Uher s tím, že loni byla trasa velice zledovatělá a je předpoklad, že ne jinak tomu bude i letos. Další novinkou je, že každý závodník, který bude na trati, musí mít u sebe jeden suchý svršek oblečení, a to pro případ, že kdekoliv na trase bude potřebovat pomoc jiný závodník. Aby do příjezdu pomoci neprochladl, poslouží mu k zachování tělesné teploty právě oblečení ostatních závodníků. „Rozestupy mezi závodníky jsou minimální, takže v případě potřeby se během jedné minuty podaří získat 10 až 20 svršků suchého oblečení,“ řekl Libor Uher.

Extrémní závod „Adidas 24 hodin na Lysé hoře“ startuje v sobotu 23. ledna v 11 hodin z areálu společnosti Pila Ostravice (u vlakového nádraží v Ostravici). Ukončen bude v neděli 25. ledna v 11 hodin. Vítězové jednotlivých kategorií, včetně Mistrů ČR v horském maratonu jednotlivců v kategoriích muž a žena, budou dekorováni ve 13 hodin v tělocvičně základní školy Ostravice.

Loňským Mistrem ČR v extrémním závodu „Adidas 24 hodin nad Lysé hoře“ se stal Václav Utinek z Mysločovic s 13 okruhy. Absolvoval je v čase 21 hodin a 55 minut.

Pozn.:
Zázemí pro závodníky je již tradičně v horském komplexu Hotelu Sepetná, který zahrnuje i Penzion Sluníčko, bungalovy a chatu Měsíček. Plné budou až po střechu. Loni byl zpestřením závodu přechod přes „serák“ (ledovcová trhlina, která se tvoří v místech s prudkou změnou sklonu svahu), který museli závodníci zdolat před každým uzavřením kola. Pro jeho velký úspěch nebude chybět ani letos, takže závodníkům dá opět zabrat.

Zdroj: Jana Matějíková, Press centrum LH 24