Adidas Continental Beskydská sedmička 2015

 Adidas Continental Beskydská sedmička 2015

Publikováno: Čt, 03.09.2015

Už je to 6 let, kdy veřejnost poprvé zaznamenala pojem Beskydská sedmička a začala se připravovat na pokus o překonání trasy skrze hlavní část Beskyd převyšující převýšením slavnou horu K2. Nyní je již závod, známý také pod zkratkou B7, či prostě jen „sedmička" , stálicí mezi horskými ultralighty. Jednoduchá myšlenka umožnit všem kategoriím z řad aktivní veřejnosti zápas s náročnou tratí plnou prudkých klesání a nekonečných stoupání přes celý hřeben Moravskoslezských Beskyd ze Slezska až na Valašsko, vlastní vůlí i počasím, přitahuje až nečekaně velké množství lidí. I přes svůj mladý věk 6ti let se stává kultovním závodem a pro mnohé vrcholem ultra trailové sezony. Hlavní měrou se o vznik této masové akce zasloužil Libor Uher, který stále stojí v čele organizačního týmu a zároveň se závodu aktivně účastní. Ačkoliv B7 nepatří mezi ty úplně nejnáročnější závody, které se u nás či ve světě konají, co se však týče popularity, dosahuje v ČR jasného vrcholu. Trasa má dvě obtížnosti: Hobby a Sport. V kategorii Sport si to týmy rozdají o titul Mistr ČR v horském maratonu dvojic.

Vzhledem k rekonstrukci železniční trati Frenštát p.R. – Frýdlant n.O nemohli pořadatelé zajistit každoroční registraci a vypravení vlaků na start závodu do Třince z "hlavního města B7”, kterým je už tradičně Frenštát pod Radhoštěm. V úvahu přicházelo mnoho náhradních řešení, ale nejvýhodnější variantou se jevilo vypravit vlak z nejbližšího možného místa a autobusy řešit pouze krátký převoz řidičů. Z toho logicky padla volba na Frýdlant nad Ostravicí. Po souhlasu vedení města bylo rozhodnuto, B7 2015 začíná právě ve Frýdlantu nad Ostravicí.

B7 je opravdu velká akce a bude skvělé, pokud si cestu před KC najdou nejen závodníci, ale i místní obyvatelé. Samotná registrace B7 začíná v pátek 4.9.2015 ve 12 hodin v Kulturním centru – přihlášeno je skoro 3.500 lidí, v době od 13- 19 hodin je na podiu na parkovišti před OD Albert připraven doprovodný program, ve kterém vystoupí převážně místní sdružení a skupiny. V 19 hodin pak většina závodníků, tj. cca 2.200 lidí vyrazí za doprovodu hudby  Frýdlantského hudebního spolku, který celý průvod povede a koňské jízdy (kočár a 10 jezdců s vlajkami obcí, přes které B7 prochází) na nádraží, odkud budou vypraveny 2 speciální vlaky směr Třinec, kde závod po 22 hodině odstartuje. Průvod bude velmi zajímavý, určitě se přijďte podívat.

Doprovodným programem se chce město Frýdlant n. O. nejen představit závodníkům z jiných částí ČR a ze zahraničí (na startu jsou borci z Polska, Maďarska, Rakouska, Slovenska), ale také poděkovat občanům za trpělivost a ochotu přijmout jistá omezení, která je v souvislosti s B7 a tolika lidmi a auty ve městě čekají. Jedná se zejména o uzavření několika parkovacích ploch v pátek 4.9.2015 od 7:00 hod – u hřbitova, Uhelných skladů a koupaliště, ulice Kadlčákovy a omezení dopravy v době průvodu ( cca od 18:45 – 19:40), který půjde po ulici Hlavní od Kulturního centra a pak ulici Nádražní. Chtěli bych tímto zároveň všechny požádat, aby respektovali mimořádná dopravní značení a dbali pokynů organizátorů, čímž pomůžou zabezpečit hladký průběh celé akce.

Harmonogram doprovodného programu na parkovišti před OD Albert:

13.00- 13:45 Fusion
14:00 – 14:45 Humbug ( rocková skupina ZUŠ)
15:00 - 15:45 No Doe – akustické vystoupení
16:00 – 16:20 Antonio Cool Dance – taneční vystoupení s veřejností
16:30 – 17:10 Pavel Býma
17: 20 - 17:35 Parkur – ukázka překonávání překážek v ulicích
17:40 – 18:40 Kabát revival

Kulturní centrum také vyhlásilo výtvarnou soutěž pro děti z místních škol. Všechny práce (a že se opravdu povedly), budou vystaveny v KC jako podpora a motivační vzkaz závodníkům a veřejnost bude mít možnost si výtvory dětí prohlédnout až do konce září.

Dle slov pořadatelů a pohledu do startovní listiny se letos čeká opravdu rychlý závod, výsledný čas se odhaduje na 11,5 hodiny. Více informací a výsledky na www.beskydskasedmicka.cz.

Zdroj: Ing. Kateřina Kaiserová, Kulturní centrum Frýdlant n.O., příspěvková organizace